Járni kezd a baba

2017.08.22


Minden anyuka életében eljön az a nap, amikor rádöbben milyen gyorsan fejlődik gyermeke. Az első nagy megdöbbenés, amikor a gyerek megteszi az első lépéseit.

A járás megtanulásának folyamata kb. 8-10 hónapot vesz igénybe, de vannak eltérő esetek is. A folyamat akkor veszi kezdetét, amikor a baba először feláll, innen kezdve folyamatosan fejlődik, megtanul leülni is, magától, anélkül, hogy felborulna. Miután már magától képes a folyamatokat elvégezni, külső segítség nélkül, elkezd segédeszközökkel, járkálni, szekrények mentén kapaszkodva, majd úgy is, ha valamit tol maga elött. Pár héttel a tényleges járás előtt következik be az, hogy a gyerek magától, kapaszkodás nélkül feláll, és már segítség nélkül képes egyhelyben állni. A következő hetekben ezt a folyamatot fogja tökéletesíteni, próbálgatni a lábacskáit.

A járás folyamatát nem szabad siettetni, minden baba a maga tempójában fejlődik, és ebbe nem ajánlatos beleavatkozni, mert ilyenkor fejlődnek ki rendesen a láb-, comb-, és talpizmai is. A járóka sem ajánlatos, mert ha hamarabb alkalmazzák az előírtnál akkor járási rendellenességek jöhetnek létre, amelyeket nehéz lesz kezelni, és helyrehozni, amikor már felnő a gyerek.

A tanulás folyamata alatt több esés, botlás is előfordulhat, ami miatt kisebb sérülések és horzsolások is bekövetkezhetnek. Ezeket a felületi sérüléseket, kezelni kell. Hatásos, ha ezt olyan sebfertőtlenítővel tesszük meg, ami jód és alkoholmentes, valamint nem hagy foltot. (ez előnyös a bútorok és a szőnyeg állapotának megőrzése céljából is). Fontos, hogy olyan szert használjunk, ami életkori korlátozás nélkül használható és lehetőség szerint nem okoz plusz fájdalmat (nem csíp) így a seb okozta fájdalmon felül nem okozunk gyermekünknek további kellemetlenséget.