Legyen rutin a kézmosás!

2018.01.12


Már egészen kicsi kortól meg lehet értetni a gyerekekkel, hogy a baktériumok betegségeket terjesztenek, ezért a kézmosás elengedhetetlen napi rutinná kell váljon.

Íme néhány jó tipp, hogyan szoktassuk gyermekünket a kézmosáshoz: 

  1. Tegyük lehetővé az önálló kézmosást! Gondoskodjunk egy fellépőről vagy egy sámliról, ahonnan könnyen felérik a csapot, mert a legtöbb esetben a gyerek azért nem szeret kezetmosni, mert nem éri fel a csapot.  
  2. Mutassunk példát! Sokkal többet tanulnak a kicsik a személyes példamutatásból. Ha te is sokszor kezet mosol, akkor nagy valószínűséggel a gyereked is utánozni fog.  
  3. Hozzunk szabályokat!Sokkal könnyebben emlékeznek a gyerekek, ha szabályhoz kötöd a kézmosást. Például hazaérkezés után azonnal kézmosás, vagy WC használat után, evés előtt. Minél több dologhoz köti a kézmosást, annál könnyebben épül be a rutinjába.  
  4. Vonjuk be a szappan választásba!A lényeg, hogy neki tetsszen. Könnyebben vehető rá a kézmosásra, ha az általa választott terméket használjátok.  
  5. Jutalmazzunk!Persze itt most nem arra kell gondolni, hogy minden kézmosás után csokit vagy cukrot adjunk nekik, de például egy külön kézmosós matrica album, amibe a nap végén kap egy matricát, ha „jól teljesített”, az nagyon inspiráló tud lenni számukra.