Miket vihetünk a gépre?

2017.07.03


Már javában zajlik a nyaraló szezon, ezért nem árt, ha tájékozódunk kicsit a repülőgépekre felvihető kézipoggyász szabályokról.

Az éles fémtárgyakat mindenképp érdemes a feladott poggyászba csomagolni, mivel a biztonsági előírás nem engedélyezi ezeknek a tárgyaknak a fedélzetre vitelét. Ha teheti, a folyadékokat (zselé, zsír, olaj, krém) is inkább a feladandó poggyászba csomagolja. Tolószéket és babakocsit poggyászként kell feladni.

A fedélzetre szánt folyadékra komoly szabályok vonatkoznak. Ezeket egyyenként 100 milliliteres tégelyben lehet szállítani, amiket egy maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó műanyag zacskóba kell eltenni. Az ennél nagyobb mennyiségű folyadékot elkobozzák és megsemmisítik. Amennyiben az utasnak van olyan folyékony gyógyszere, amely 100 ml-nél nagyobb kiszerelésű és nélkülözhetetlen az utazás során, akkor azt be kell jelentenie a reptér biztonsági szolgálatánál és érdemes erről orvosi igazolást is vinnünk.

Az élelmiszereknél is figyelembe kell venni néhány szabályt. Ilyen például, hogy a krémes állagú élelmiszerekre (méz, lekvár) ugyanúgy vonatkoznak a folyadékokra is vonatkozó mennyiségi- és tárolási szabályok. Utazás előtt pedig érdemes tájékozódni, hogy milyen termékek vannak éppen beviteli vagy kiviteli tiltólistán, amelyet járványügyi okokból rendelnek el. Fontos tudni, hogy begipszelt végtagról is vinni kell orvosi igazolást, mert csak annak felmutatásával lehet átmenni a biztonsági ellenőrzésen. Ugyanez a szabály művégtagokra és implantátumokra is.