Minden, ami műtét után könnyebbé teszi a felépülést

2022.09.30


Tudjuk, hogy egy műtét utáni felépülés, sebkezelés legalább annyira rajtunk múlik, mint az orvosokon.

Ha az előttünk álló beavatkozás nem sürgős, akkor van időnk felkészülni rá, ugyanakkor több időnk marad a „ráhangolódással” együtt járó stresszre és izgalomra is és, hogy végiggondoljuk, hogy mire is van szükségünk a kórházban való tartózkodás és a műtét utáni felépülés gyorsítására, könnyebbé tételére. Az ilyenkor érzett szorongás természetes, hiszen minden műtét kontrollvesztéssel és kiszolgáltatottsággal jár, nem beszélve a beavatkozás sikeréhez kötődő bizonytalanságról, a felmerülő szövődményekről, komplikációkról.

Maga a kórházi tartózkodás sem egy wellness pihenés, ezért érdemes mindent megtennünk azért, hogy a bent töltött napok minél komfortosabbak legyenek. A tervezett operációk esetében, már a kórházba befekvés előtt érdemes beszerezni a korszerű sebkezelés és a lábadozás hozzávalóit, melyek segítenek elkerülni a kórházi fertőzéseket, gondoskodnak biztonságunkról és támogatják az optimális gyógyulás feltételeit.

Lássuk, mire is van szükség a műtét utáni felépülés gyorsítására!

Műtét utáni sebkezelés professzionálisan

A műtéti beavatkozások során a sebészek törekednek arra, hogy a lehető leggyorsabban és legkönnyebben gyógyuló sebeket hagyjanak maguk után, de szervezetünknek minden támogatásra szüksége van a gyógyuláshoz, hiszen minden operáció traumát jelent. A kórházi és az otthoni sebkezelés elsődleges célja, hogy gyorsítsa a gyógyulást és megelőzze a seb elfertőződését. Ez sajnos a leggondosabb ápolás esetén is előfordulhat és napokkal, hetekkel megnyújthatja a műtét utáni felépülés idejét. A megfelelő sebgyógyulás érdekében a sebeket nedvesen kell tartani, mivel a gyógyulás feltétele a bőr sejtjeinek osztódása és vándorlása. Ez legjobban nedves sebkörnyezetben valósul meg. Ebben segítségére lehet az octenisept sebgél, ami megakadályozza a sebfelülfertőzését és segít megakadályozni a műtéti heg gyulladását, kitűnően alkalmazható hegkezelő gél. Ezen felül fontos megelőzni, hogy bármilyen szennyeződés belekerüljön. Erre a legalkalmasabbak a steril kötszerek és tapaszok. Ma már számos eszköz létezik, amelyek egyszerűbbé teszik a sebkezelést. Ilyen az Opsite Post Op Visible kötszer, ami nemcsak lezárja és megóvja a sebet, de átlátszó felületének köszönhetően lehetővé teszi, hogy hamar észrevegyük a nem megfelelő sebgyógyulást, a műtéti seb váladékozását. Vagyis, ha a sebből genny vagy vér ürül, esetleg felszakad, ha a műtéti utáni seb duzzadt lesz, akkor azonnal észleljük a bajt és szakértő segítséget kérhessünk.

A sebápolás utolsó fázisában biztosítanunk kell, hogy a bőr visszanyerje eredeti állapotát és a heg nyom nélkül gyógyuljon. Erre a célra megfelelő segítség az Octenicare hámosító krém, műtéti heg krém. Panthenol tartalmának köszönhetően táplálja a hámosodó sebeket, segíti a gyógyulási folyamatot, segíti a hegek eltüntetését, valamint javítja a bőr hidratáltságát, ezáltal az rugalmasabb lesz és kevésbé feszül. A benne lévő bisabolol pedig csillapítja a gyulladást, nyugtató hatású, valamint antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól.

Érzékeny felületek - műtét után

Minden műtét más, így a gyógyulás ideje és a műtét utáni felépülés támogatása is eltérő lehet. Egy laparoszkópos műtét utáni felépülés vagy egy hasi műtét utáni felépülés sebkezeléséhez egészen más eszközökre van szükség, mint egy tyúkszem eltávolítás után. A lábujjak, a könyök nehezen kötözhető részek a kórházi tartózkodás után sokaknak meggyűlik a baja a sebkezeléssel. Ma már speciális habkötszerekkel lehet ellátni ezeket a helyeket, amelyek kifejezetten a sebkezelés speciális eszközei, a nehezen hozzáférhető vagy mozgó bőrfelületen lévő varratok gyógyulását támogatják.

Műtét utáni felépülés akadályai

Persze hiába a legjobb kötszer és a leggondosabb sebkezelés, ha nem kíméljük magunkat és az operációval érintett testrészt. A hirtelen mozdulatok vagy az erőlködés (emelés, ugrás) jelentősen visszavethetik a gyógyulást. Ezért az orvos utasításait, hogy mennyi ideig van szükség a műtét után ágynyugalomra, hány nap múlva térhetünk vissza megszokott életvitelünkhöz, vagy épp mikor kezdhetünk sportolni, minden esetben szigorúan be kell tartani. Számos olyan betegség van, ami a legkörültekintőbb sebkezelés ellenére is akadályozhatja a műtét utáni felépülést. A cukorbetegséggel küzdők, a rákbetegek és az érelmeszesedésben szenvedők is számíthatnak erre. Ezek a megbetegedések ugyanis lassítják a szervezet regenerációját, így a gyógyulás is több ideig tart.

Gyógyuljon szebben!

A műtét utáni felépülés időszakában elsősorban a seb mielőbbi gyógyulása a cél, de ilyenkor tehetünk azért is, hogy ne maradjon csúnya nyoma a beavatkozásnak. Ha nem gyógyul megfelelően a heg, sebgyógyulási zavarról beszélhetünk. A heg korai gyógyulási ideje után, ami 2-3 hónap, már látható, hogy megfelelően ment végbe a gyógyulási folyamat vagy kialakult keloidos heg, esetleg hipertrófiás heg.
Az, hogy milyen heg marad sok tényezőtől függ, de a sebkezelés során is befolyásolhatjuk ezt a folyamatot. A varratszedés után alkalmazhatunk olyan speciális kötszert, amely amellett, hogy rugalmas és többször használható, hatásos a kiemelkedő és piros hegek lágyításában, halványításában. A Cica Care szilikon tapasz, mely speciális anyagból készült, alakítható és rugalmas, ráadásul vékony is, így a lábadozás aktívabb szakaszában sem jelent nehézséget, ha ezt használjuk a seb fedésére. A CICA-CARE klinikailag bizonyított heg deformitást megelőző és kezelő hatású szilikon-géllap, keloidos heg tapasz. Orvosilag bizonyítottan az esetek mintegy 90%-ában hatékonyan szünteti meg a heg vonalának kiemelkedését, halványítja és puhítja a vörös, kiemelkedő hegeket, akár régiek, akár új keletűek. Alkalmazható egyaránt műtéti heg keményedésekre, egyenes vonalú, hipertrófiás hegekre és gócszerűen kiemelkedő, viszkető, keloidos hegekre is.

Öt dolog, ami mindenkinek jól jön, ha kórházba kell menni

  • Újság, könyv, mp3 lejátszó – a várakozást, ami mindenkit izgalommal tölt el, könnyebb átvészelni a kedvenc regényeink vagy előadóink társaságában
  • Papír zsebkendő – orrfújás, kanáltörlés, könnyek felitatása, a zsebkendő mindig jó szolgálatot tesz, elég 2-3 tízes csomagot a táskába tenni
  • Papír, ceruza – a legjobb memória is felmondhatja a szolgálatot egy olyan stresszes helyzetben mint a műtétre való várakozás vagy épp utána a hazaindulás előtti percek, ezért érdemes felírni az orvos utasításait, sőt esetleg saját kérdéseinket is, nehogy elfelejtsük feltenni azokat
  • Füldugó és/vagy alvómaszk – azoknak, akik nehezen alszanak elengedhetetlen a kórházi tartózkodáshoz, hiszen a kórtermekben mindig zajlik az élet, eltérő ritmusban élő emberek vannak egy helyen és a lábadozáshoz fő a nyugalom
octenisept® sebgél

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél alkalmazható akut bőrsérülések, pl. horzsolások, vágások és enyhe égések (pl. leégés is) esetén. A sebek optimális gyógyulásához elegendő nedvességre van szükség, mivel a gyógyulási folyamat során a bőrsejteknek osztódniuk és vándorolniuk kell.

További információ...
octenisept® sebgél