Napégés, csípés, horzsolás – mit tegyünk a nyári veszélyek ellen?

2023.07.13


Cikkünkben összegeztük a legfontosabb tudnivalókat a nyári veszélyekről!

Itt a nyár, sokan mennek ilyenkor a vízpartra pihenni, vagy az erdőbe, hegyekbe kirándulni. Érdemes azonban óvakodni a nyári veszélyektől, ami lehet napégés, rovarcsípés, horzsolás, szúrás, vágás stb. Hogy igazán felkészültek legyünk, érdemes pár hasznos terméket mindig az útitáskába tenni, hogy kéznél legyen baj esetére!

Napégés

Legyen természetes vízpart vagy strand, csobbanni mindenhol jól esik a kánikulában! Ám ilyenkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni a napvédelemről, és könnyen leéghetünk. A napégés következtében bőrpír, súlyosabb esetben hólyagok keletkezhetnek a bőrön. Érdemes sérült kültakarónkat octenisept® sebgéllel kezelni, mely nedvesen tartja az érintett felületet és azon védőréteget képez, emellett hűsít is.

A bőr gyulladása után néhány nappal hámosodási folyamat kezdődik, mely támogatására célszerű octenicare® regeneráló krémet választani. Az octenicare® panthenolt tartalmaz, amely táplálja a hámosodó sebeket, segíti a gyógyulási folyamatot és javítja a bőr hidratáltságát. Ezáltal az visszanyeri rugalmasságát, és nem fog feszülni.

nyári veszély kép1.png

Szúrás, vágás, horzsolás

Akár a tengerparti sziklák sebzik meg a lábunkat búvárkodás, úszás közben, vagy csupán erdei túrázás során horzsoljuk meg magunkat, kisebb sérülések, balesetek bármilyen szabadtéri tevékenység során történhetnek.

Jó hír, hogy az octenisept® fertőtlenítő hatékonyan fertőtleníti a bőr- és nyálkahártya sérüléseit (mind a sebet, mind a sebkörnyéki bőrterületet), így elősegíti a sebgyógyulást. Hatóanyaga, az oktenidin-dihidroklorid esetében minimális az allergiás reakció kialakulásának esélye, ezért használata kevesebb veszéllyel jár. Jódmentes, ezáltal azok is nyugodtan alkalmazhatják, akik érzékenyek a jódra vagy nem vehetnek igénybe jódot tartalmazó készítményeket. Nem utolsó sorban az octenisept® színtelen, nem hagy nyomot, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy ruházatunk foltos lesz a kezelendő felület területén. Tehát mindenképpen érdemes az octenisept® fertőtlenítőből a hátizsákba tenni nyaralás idejére!

Miután a sebet fertőtlenítettük, fontos a további sebvédelem, a gyógyulás elősegítése. Erre a célra megfelel az octenisept® sebgél, mely szintén hasznos kellék lehet útitáskánkban! Mint az cikkünkben már elhangzott, különleges összetétele miatt a sebgél optimálisan nedvesen tartja a sebet, valamint védőréteget képez a baktériumokkal szemben, ezáltal segíti és gyorsítja a természetes gyógyulást. Az octenisept® fertőtlenítőhöz hasonlóan az octenisept® sebgél is színtelen, nem hagy nyomot, és nem tartalmaz jódot. Továbbá nem irritál, emellett alkalmazása fájdalommentes.

nyári veszély kép2.png

Csípések

Nyáron vízparton sokkal több a szúnyog, így ilyen helyen tartózkodva nagyobb eséllyel szenvedhetünk el szúnyogcsípéseket. Tengerparti nyaralás alatt pedig kiemelten kell ügyelni a medúzákra, hiszen a medúzacsípés is meglehetősen kellemetlen. Mindkét esetben a csípés bőrpírral, viszketéssel járhat, így érdemes a tüneteket mihamarabb enyhíteni.

Fontos, hogy bármennyire is viszket, próbáljuk ne vakarni, kaparni a bőrt, mert a csípések sajnos könnyen elfertőződhetnek. A csípés helyét fertőtlenítsük octenisept® fertőtlenítővel, majd kezeljük octenisept® sebgéllel. A sebgél megakadályozhatja a seb felülfertőződését, így védhet a kellemetlen gyulladástól.

nyári veszély kép3.png

Milyen kötszert használjunk?

Erdőben, vízparton, nyári táborban jó ha van nálunk egy olyan kötszer, ami megbízható és biztos védelmet nyújt. Ennek a kritériumnak megfelel az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE, ami egy vízhatlan, baktériumzáró kötszer átlátható nedvszívó sebpárnával.

A méhsejt szerkezű hab felszívja a váladékot és egyben vizuálisan láthatóvá teszi a sebet a gyógyulás időtartama alatt. A vízzáró külső rétegnek köszönhetően a vízzel való érintkezés lehetséges a kötés eltávolítása nélkül, így a kötszer strandon is bátran használható. A védőfilm réteg egyedi molekuláris szerkezete hozzájárul a nedvesség gyors elpárolgásához. A nedvszívó sebpárna felszívja a váladékot és így csökken a sebkörnyéki bőr macerációjának kockázata. Emellett a kötszer puha, rugalmas, ráadásul egyedi kialakítása és a hipoallergén ragasztó megkönnyíti a kötszer rögzítését.

Az octenisept® oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az octenisept® sebgél és az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél alkalmazható akut bőrsérülések, pl. horzsolások, vágások és enyhe égések (pl. leégés is) esetén. A sebek optimális gyógyulásához elegendő nedvességre van szükség, mivel a gyógyulási folyamat során a bőrsejteknek osztódniuk és vándorolniuk kell.

További információ...
octenisept® sebgél