Házi kedvenceink is ki vannak téve a veszélynek, hogy kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedjenek.

Érdemes ezeket komolyan venni, mert a nem megfelelő ellátás tályogokat, gyulladásokat eredményezhet. Érdemes külön szót ejteni a karmolásos, illetve a harapásos sérülésekről.
Míg a karmolások legtöbbször enyhe következménnyel járhatnak, addig a harapások már sokkal több veszélyt hordoznak magukkal. Amennyiben a karmolás nem szakítja át a bőrt, akkor elegendő lefertőtleníteni a sérült bőrterületet.  Azonban, ha átszakadt a bőr, akkor érdemes antibiotikumos és hámképző készítményeket alkalmazni.

A kutyák és a macskák alapvető viselkedésének része az agresszió. Számos alkalommal elkerülhetetlen egy-egy verekedés kedvenceink között. A harapott sérüléseket mindig súlyos sérülésként kezeljük, mert ezek a sebek szinte mindig fertőzöttek. Az állatok szájában temérdek baktérium él, amelyek a szervezetbe bejutva szaporodásnak indulhatnak. Legtöbbször a harapásnyom alig látható, szinte csak karcolásnak tűnik, és sokan emiatt nem veszik komolyan. Az igazság viszont az, hogy a seb alatt a kórokozók elkezdenek sokasodni és 2-3 nap után már tályogos, gennyes sebként jelennek meg. Mindez azonban kiküszöbölhető egy alapos sebfertőtlenítéssel.

Érdemes a házipatikában olyan sebfertőtlenítőt tartani, ami az egész család számára hasznos, beleértve a házikedvencet is. A jódos készítményeket próbáljuk elkerülni, mert az hatással lehet kiskedvencünk pajzsmirigyműködésére.  A bőr fertőtlenítésére a legalkalmasabbak az oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú készítmények, amelyet bármely patikában megvásárolhat.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!