A wellness a testi jóllétet jelenti. Ezt úgy érhetjük el és tarthatjuk fent, hogy megfelelően étkezünk és sűrűn választjuk a testmozgást.

Mára nagyon népszerű fogalom lett és kicsit már máshogy értelmezzük, mint az eredeti jelentése. Most sokan a szó hallatán könnyed szórakozásra vagy egy pihenős, kényeztetős hétvégére gondolnak, de ennél sokkal összetettebb. Mondhatni, hogy a wellness egy életforma.

 

Fontos a kiegyensúlyozottság és a pozitív közérzet, amik magukkal vonzzák a magabiztosságot. Életünk szinte minden területén élvezhetjük a wellness örömeit. Vegyük először a relaxációs gyakorlatokat, amelyek fejlesztik a testünk. Ez egyszerre ápolja és kényezteti testünket, a stresszt pedig nagyon jól levezeti.


Ezeken kívül számos sport és fitnesz tevékenység fejlődött ki, amelyek kifejezetten a wellness életmódot próbálják kielégíteni.

A wellness gondolkodásban az étrend is nagyon fontos. Ennek az a lényege, hogy ne kelljen megvonni az ételt, mint egy szigorú diétánál, hanem kiegyensúlyozottan, egészséges ételeket fogyasszunk.

 

Amióta a wellness ilyen felkapott lett, az egész országban elérhetővé váltak a spa-k, vagyis termál- és gyógyfürdők. Itt különböző kényeztető és ápoló tevékenységeket folytathatunk, mint például a masszázsok vagy szaunázás, pezsgőfürdők használata.

 

Mivel ezeken a helyeken sok ember fordul meg, ezért fontos, hogy ügyeljünk a tisztaságra és rendszeresen fertőtlenítsünk.

 

A lényeg, hogy semmilyen fájdalmas kezelésnek nem kell alávetnünk magunkat. Mindent azért csináljunk, hogy magunknak, a testünknek jó legyen.

 

 

Minden sérülés, seb kapuja lehet a fertőzéseknek, a sérült bőrfelületen át a szervezetbe kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák stb.) juthatnak be. Amikor a sebeket ellátjuk, az elsődleges feladatunk, hogy a kórokozók behatolását a szervezetbe, illetve a seb fertőződését megakadályozzuk.

A háztartási balesetek során a védelmet nyújtó bőr megsérülhet, s "nyitott kapuként" elősegítheti a kórokozók szervezetbe jutását. Szakszerű sebellátással megakadályozhatjuk az elfertőződést, de ehhez egyet s mást a patikából is be kell szerezni...

Az egészségügyi ellátórendszerben bekövetkezett fejlődés hatására, valamint a modern műtéti technikák bevezetésének köszönhetően, lehetőség van már Magyarországon is az egynapos sebészeti beavatkozásokra.

Magyarországon kétféle kullancsfajtával lehet találkozni, a kutyakullanccsal és a közönséges kullanccsal.

Szinte minden kisgyerek egyik legkedveltebb helye a játszóház. Seretnek oda járni, és a szocializálódásukra is kiváló hely tud lenni, hogy megtanuljanak a saját korcsoportjukkal szórakozni, és játszani.

Főleg a fűtési szezonban tapasztalhatjuk, hogy száraz, kisebesedik belül az orrunk. Amellett, hogy a száraz meleg levegő okozhat ilyen panaszokat, előfordulhat, hogy a megfázás miatti orrnyálkahártya duzzanat okozta apró érsérülés helyén keletkezik sokszor fájdalmat okozó pörk.

Főleg a nyári időszakban fordulnak elő a szabadban történő programok során a rovarcsípések.

A jelenlegi egészségügyi helyzet lehetővé teszi, hogy már akár 24 óra kórházi benntartózkodás után a műtéten átesett páciens elhagyja az intézményt.

Meglepő tény, hogy 10 emberből 7 szenved a lábgombától. Elcsépelt témának tűnik, de súlyos betegségek forrása is lehet (nyirok érgyulladás, orbánc, ekcéma). Akik elhanyagolják, saját környezetüket sodorják veszélybe.

Érdemes tudnunk, hogy a meleg, nedves és sötét környezetben tenyészik, ezért rendkívül fontos a gondos lábápolás. A tünetek először a talpon és a lábujjak között jelennek meg. Kivörösödik, viszket, majd hámlás és fájdalom jelentkezik.